Новини и актуална информация за политиката, икономиката, спорта и културата - 100 Вести ОНЛАЙН

05-04-2017 21:37:10 |

Дряново|Открития


      Част от събитието тази година е откриването на уникална изложба „Автомобили Лаурин и Клемент“ - старото име на марката „Шкода“. За първи път в тази изложба ще бъдат показани графики на автомобили „Шкода“, рисувани от инициатора на парада Стефан Иванов.


    За 10 години той е изработил 2000 скици на различни автомобили с марката „Шкода“. Стефан рисува с молив върху хартия с фотографска точност, която превръща картините му в скици. Сам е открил и развил своя талант на художник, сам издирва моделите за рисуване, включително и на много редки образци на марката.
    Още по-интересни са скиците на неговите авторски модели, които е представил пред ръководството на заводите „Шкода“. Добрата оценка за тях е личната покана да посети завода в Чехия.
    През 2013 година Стефан изпраща на „Шкода” скица на авторски модел на 7-местен джип. Нарекъл го „Кодиак” - случайно, след като гледал научнопопулярен филм, посветен на мечките, живеещи на остров Кодиак в Аляска. По-късно на пазара се появява джип „Кодиак” и Стефан е убеден, че името е заимствано от неговото предложение. Пази и кореспонденцията си с чешките производители като доказателство.

    Чрез рисуването Стефан пресъздава историята на „Шкода”, която съвсем не се изчерпва с познатите ни соцавтомобили. Основоположници на чешката марка са механикът Вацлав Лаурин и търговецът на книги Вацлав Клемент. В края на 1895 г. те започват да произвеждат велосипеди по собствен дизайн. През 1899 г. фирмата „Laurin & Klement” Co. започва да произвежда мотоциклети, които скоро стават много популярни и печелят редица състезания. След 1905 г. производството на мотоциклети постепенно е заменено от автомобили. Успехът на „Laurin & Klement” Co. е безспорен, те печелят 5000 награди от автомобилни състезания - най-много в бранша на автомобилопроизводителите по онова време. След поредиците от успехи с течение на времето славата на фирмата постепенно залязва, но производството не престава дори през социализма. Вече под марката „Шкода” заводът произвежда в средата на 50-те години първия народен автомобил, познат сред чехите като „Спартак“.
    Въпреки ограниченията тогава, в „Шкода” правят доста дръзки дизайни, един от които наподобява „Ферари“. За съжаление, този модел е унищожен след изложение в Женева, зашото е наподобявал западен автомобили.
    Стефан е възстановил ретро модел 1000 мб от 1967 година - уникален екземпляр от лимитирана серия, от която са били произведени само 6 хиляди бройки. Автомобилът бил истинска рядкост, отличаващ се с елегантност и стил. С тази кола Стефан участва в ретро парада на автомобили в Габрово, в който е единственият участник със соцавтомобил. По-късно я продава на собственика на ретро музей във Варна.
    В парада на 22 април Стефан ще участва с „Шкода“ 120 GLS от 1982 година. Очаква да купи още една „Шкода“ - линейка, намираща се в село край Дряново, която се нуждае от сериозна реставрация.
   

За да оставите коментар, трябва да сте регистрирани и да влезете в профила си. Ако нямате регистрация може да се регистрирате от тук.

Коментари:

все още няма коментари

Златна колекция

виж всички

Анфас

виж всички

Арт

виж всички

Християни

виж всички

Уч.сом

виж всички

Анкета

Виц на деня

Народ, който пие вода с уран и яде лютеница с наркотици, не може да бъде заличен.

По-страшно от уран във водата е вода в ракията!

Младеж сваля мадама:
- Какво силно излъчване имаш. От къде си?
- От Хасково.
2010 © Всички права запазени. "100 Вести" - Вестникът, без който не можете.
Уеб Дизайн: FreeWeb Ltd.